Doelen stellen – Inkijkje in mijn ‘WHY’

Doelen stellen – Inkijkje in mijn ‘WHY’

Nieuw kwartaal – tijd voor reflectie

Altijd even een dingetje die Omzetbelasting aan het einde van het kwartaal. Niet mijn favoriete klusje, maar het moet gebeuren. In het begin was ik altijd ‘bang’ dat ik moest betalen. Totdat ik ergens las dat je gewoon blij moet zijn dat je weer meer moet afstaan aan de belasting. Dat betekent over het algemeen toch dat je meer omzet gedraaid hebt. Kwestie van #omdenken.

Ik heb dit keer dus even heel blij zitten te zijn. JMijn kwartaal was beter dan het kwartaal daarvoor en zeker beter dan vorig jaar. Groei dus. Daar ben ik trots op. Had jij dat ook?

Is je omzet steeds een verrassing en ben je benieuwd hoeveel omzet je gedaan hebt aan het einde van het kwartaal? Je hebt het druk gehad, veel mensen ontmoet en kunnen helpen. Maar betekent de grootte van je omzet nog steeds dat je een mooie hobby hebt die wat geld oplevert of heb je een serieus bedrijf waar je de rekeningen van kan betalen?

De eerste helft van 2018 is achter de rug. De zomer is in volle gang als inleiding voor de 2ehelft van het jaar. Heerlijk vakantie. Je merkt het aan alles om je heen. De kinderen raken weer relaxter. Het is de laatste weken op school soms erg druk met inhaalpartijtjes, schoolreisjes en de groep 8-musical. De iets ouderen met hun proefwerkweek zuchten zich die laatste dagen naar de eindeloze zomervakantie.

Doe jij aan komkommertijd

Ga jij nog met vakantie? Misschien ben je al geweest? Of lees je dit liggend in een hangmatje op een heerlijke oort. Even lekker ertussenuit. In de maanden juli en augustus ligt heel Nederland plat. Dit zijn heerlijke vakantiemaanden. Maar voor jou als ondernemer is het vaak lastig omzet te krijgen in deze maanden. Tenzij je bijv. ijs verkoopt of een Bed & Breakfast runt. Komkommertijd. En dan opstarten in september. Voor je het weet krijg je pas weer een lekkere omzet in oktober.

Hoeveel omzet wil jij halen

Neem even wat tijd deze of volgende week om een plan te maken voor de 2ehelft van dit jaar. Hoeveel omzet wil je halen aan het einde van het jaar? Als je jezelf een doel stelt werk je ergens naartoe. Dan kun je de stappen bepalen hoe je je doel kunt bereiken en onderweg bijsturen als je je doel niet lijkt te gaan halen.

Hoe bepaal jij je doel?

Ik zag vanmorgen een interessant filmpje op het nieuwe filmkanaal van Instagram (IGTV). Leroy Seijdel vertelde over hoe hij zijn doelen stelt.

Hij heeft eerst 4 categorieën bepaald die voor hem van belang zijn. Zijn 4 G’s.

 1. Gezond
 2. Geld
 3. Geluk
 4. Groei

Hij kiest een van de vier categorieën en richt zich daar met name op. Hij bepaalt per categorie wat het voor hem inhoudt, welk doel hij heeft. Dan verdeelt hij het einddoel in stapjes om het praktisch te maken het doel te behalen. Hak dus je lange termijn in stukjes.

Wil je aan je gezondheid werken? Bedenk dan eerst hoe je nu leeft en wat je kunt doen om gezonder te leven. Dat is voor iedereen anders.

Mijn doelen

Deze 4 G’s komen heel dicht in de buurt wat mijn geluksmakers zijn. Gezond heb ik ook opgepakt de afgelopen weken.

Ik merkte dat ik de laatste tijd veel snoepte, hier en daar een koekje (teveel), nergens geen nee tegen zei. Ik heb 3 puberjongens. Die eten enorm veel en graag ook met de nodige versnaperingen. IJs doet me niet zoveel, maar ook daar deed ik vrolijk aan mee. Ineens merk ik dat mijn kleren strakker gaan zitten. Ik heb jaren geleden de weegschaal weggedaan. Mijn kledingmaat is voor mij sindsdien mijn leidraad. Iets strakker? Weer even opletten en dan was het weer prima.

Soms zit het tegen

Maar nu… ik ben in de overgang en merk ineens dat het zo niet meer werkt. Niet meer even een paar dagen wat rustiger aandoen met eten en het is er weer af. Nee, ik ervaar nu een hardnekkig strakker zitten van mijn kleren. Oei! Een goede vriendin van mij kampte (net iets eerder dan ik) met dit probleem en zij gaf aan dat zij met de Eetmeter van het voedingscentrum al 6 kilo kwijt was. Nu ben ik geen voorstander van het voedingscentrum. Liever kijk ik naar de OERschijf van Richard de Leth. Melk en brood als ‘must-eats’ sta ik niet achter. Hoewel de voedingswijzer na de laatste grote wijziging in 2015  wel positief veranderd is.

Enfin, ben nu een paar weken bezig. Ik voel me fantastisch. Geen rommel meer in mijn lijf (#nosugar) en er is ruim 3 kilo af. Yeah! Deze app geeft je inzicht in de verschillende voedingswaarden die je binnenkrijgt en dat vind ik wel heel goed.

Als een product niet in de lijst staat kun je die zelf toevoegen. Inmiddels hebben veel gebruikers al typische etenswaren toegevoegd zodat wat jij zoekt er vaak wel bijstaat. Let wel even kritisch op of de waarden kloppen met wat op de verpakking staat.

Eetmeter van Voedingscentrum

Mijn Why

Enfin, gezond eten. Wij zijn er mee begonnen toen mijn man heel ziek was. In 2010. Darmkanker en uitzaaiingen naar zijn longen. Was niets meer aan te doen. Je begrijpt dat dat een heel heftige tijd was. Onze kinderen vond ik toen wel al heel groot, maar toen ik laatst oude filmpjes aan het kijken was realiseerde ik me dat ze echt nog heel klein waren; 3, 5 en 7. Ukkepukken. Enfin, mijn man heeft het overleefd. De chemo sloeg aan en om zijn lever alle energie te geven om afvalstoffen op te ruimen en niet meer werk te geven door troep te eten zijn wij rigoureus overgestapt op biologische voeding. Geen suiker meer. Suiker is naar onze mening (en van vele wetenschappers en wijze mensen) een grote boosdoener.

Over de jaren heen word je makkelijker. Ik vind het lastig om met kinderen in deze maatschappij zo suikervrij te eten. Als ze het thuis niet krijgen krijgen ze het bij vriendjes, op school en kopen ze het zelf. Regelmatig vind ik lege snoepverpakkingen in de slaapkamers van de oudsten.

Te streng is ook niet goed. We hanteren een gulden middenweg. Maar als grenzen vervagen ben je zo weer terug op het oude pad. Ik vond het heerlijk om alles uit te zoeken over voeding. Ik ben n.a.v. die overtuiging ook bij TerraSana gaan werken. Heerlijke gezonde producten en in mijn vak als marketing communicatie manager had ik een platform om van daaruit Nederland gezonder te maken.

Back on track

Maar ik dwaal af. Waar was ik? De klad kwam erin. Ik heb dus als doel om weer bewuster en gezonder te leven. En met mij de mensen waar ik het meest van houd, mijn gezin. En waarom? Ik wil slank oud worden. Ik wil lang leuke dingen blijven doen. Ik wil lang leuke kleren blijven dragen. Ik wil sportieve dingen blijven doen met mijn jongens. Een hippe slanke oma worden later 😊

Tja,ik heb veel van mijn moeder geleerd (zie blog ‘Een bewogen zomer en afscheid van mijn moeder) toen zij 2 jaar geleden overleed) en ik lijk ook vast erg op haar (zeker haar gezicht). Haar extra kilootjes wil ik pertinent niet!

Wat is jouw WHY - Stel jezelf een doel - Trudy Pannekeet

Hoe bereik ik dat?

Hoe bereik ik mijn doel om een hippe, fitte en zeker slanke oma te worden? 🤣 Het grote plan omzetten in kleine stappen. Dus de stapjes in het grote plan om ‘Gezond’ te bereiken zijn voor mij (even globaal zodat je een idee hebt):

 • gezond
  • Waarom: sportieve oma worden (ooit)
  • Doel: oud, fit en slank

Hoe?

 • Gezond eten:
  • Geen suiker
  • Gevarieerd eten
 • Meer bewegen
  • 3x per week hardlopen
  • Wandelen, fietsen, stappen tellen

Als je niet definieert wat Gezond voor jou betekent is het heel lastig om Gezond te bereiken. Dan doe je maar wat. En wanneer ben je dan gezond?

Dat geldt ook voor Geld.

 

Knallen met die omzet

Waarom wil je geld? Je partner is misschien kostwinner, dus je hoeft ook geen geld te verdienen. Je hebt een vangnet. Maar het is belangrijk dat je jezelf kunt redden als die partner er niet meer is om welke reden dan ook. Mijn man leek het destijds niet te redden. Nou, dat geeft, los van dat je je soulmate en de vader van je kinderen moet gaan missen, ook een heel onzeker beeld over de toekomst. Het kan je zó overkomen. In mijn omgeving zijn er best wat vriendinnen gescheiden of in het proces van scheiding. Ja, dan is het fijn als je zelf je broek op kunt houden. Er moet wel brood op de plank (mag ook iets anders op de plank J). Maar ook als je liefde goed gaat kun je financiële vrijheid willen. Voor extra’s voor de kinderen, voor goede doelen, om samen leuke dingen te doen. Er zijn legio mogelijkheden.

Als je niet duidelijk hebt waarom je Geld wilt zie je het belang er minder van in. Je drijfveer ontbreekt. Je doet maar iets. Als je jezelf geen doelen stelt op dit vlak overkomt je omzet je. En dan kan het best wel eens zijn (grote kans) dat je omzet tegenvalt aan het einde van het jaar.

Waarom heb jij geld nodig?

Als je start met jouw waarom van geld, kun je daarna concreet plannen gaan maken. Een lange termijn doel. Die hak je in stukjes: maandplanning, weekplanning. Dat wordt het behapbaar.

Om terug te komen op Leroy Seidell; hij stelt zichzelf elk kwartaal de volgende vragen:

 1. Wat heb ik de afgelopen 3 maanden gedaan
 2. Hoe scoor ik nu op de 4 niveaus
 3. Wat wílik scoren op die 4 niveaus
 4. Welke acties heb ik nodig?

Wat ga ik de komende 3 maanden doen om die scores te behalen?

“Denk groot, start klein”

Kleine stapjes om een groot doel te behalen.

Wat is jouw plan?

Het zou zomaar kunnen zijn dat je in het najaar meer klanten wilt. Hoe ga je die vinden? Of beter gezegd: hoe gaan zij jou vinden?

Welke acties heb jij nodig om meer klanten, meer omzet te krijgen? Hoeveel klanten heb je nodig en hoe bereik je die? Hoe zorg je dat ze bij jou komen?

Beter zichtbaar zijn kan dan je doel zijn. Deel je kennis op social media! Wat scoor je nu op zichtbaarheid? Wat zien mensen als je jouw gaan Googlen? Welke indruk wek je met je website, je Facebookpagina, je (te passieve) LinkedInprofiel?

Ik kan je daar geen pasklaar antwoord op geven. Dat is per persoon, per bedrijf weer anders. En ieder heeft een eigen doelstelling.

Waar ik je wel mee kan helpen is je plan te maken. Je een spiegel voor te houden waarmee duidelijk wordt wat je uitstraalt. En, belangrijker nog, hoe je uit kunt stralen wat jij van binnen voelt; wat jouw drijfveren zijn om jezelf zo als expert neer te kunnen zetten.

Ik sta bekend om mijn praktische aanpak van social media marketing en om mijn meedenken met jouw bedrijf. Ik kijk graag samen met jou hoe jij eruit kunt springen zodat meer klanten naar jou toekomen.

Fijne zomer! ☀️🙏🏼

Trudy Pannekeet

Volgend berichtLees meer artikelen

Geef een reactie