Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?

Probeer jij wel eens vlees aan vegetariërs te verkopen? Oh, ik trap er steeds weer in. Ik sta met passie gehaktballen, karbonaatjes, biefstukken te promoten. Bij wijze van spreken dan.

Ikigai, daar heeft het mee te maken. Passie. Gisteren nog net om 5 voor sluitingstijd het boekje ikigai gekocht van Francesc Miralles en Héctor Garcia.Ikigai de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven

Ikigai, het geheim van een lang, tevreden en gezond leven

Ikigai (een Japans concept) is letterlijk vertaald als ‘het geluk altijd bezig te zijn’. Het is één van de geheimen van een lang, tevreden en gezond leven. Dat klinkt heerlijk en geeft zeker een plausibele reden om dit boekje te kopen, maar ik heb het eigenlijk gekocht door de titel.

Toen ik nog ‘lid was van het UWV’ zat ik (al) bij een 50+ trainingsgroep die op voorstel van een van de leden ikigai genoemd werd. Daar heb ik dus iets mee. Voor die groep heb ik een van mijn eerste Social Media trainingen gegeven. En mijn eerste vurige pleidooi gehouden voor LinkedIn.

Ik weet het nog goed (logisch want zo lang geleden was het niet ?).

Passie in mijn eerste Social Media Training

Werk vinden met Soc Media UWV Trudy Pannekeet

Interessant gemêleerd gezelschap. Boeiende mensen die zich langzaam openstelden, kwetsbaar opstelden en elkaar hielpen onder goede begeleiding van iemand van het UWV. Maar toch met hier en daar continue een mistroostige wanhoop van het maar niet vinden van die baan.

Een vrouw uit onze groep was werkzaam in de zorg. Zij had nog geen LinkedInprofiel. Tijdens de voorbereiding van mijn presentatie zag ik zoveel mogelijkheden voor haar. Ik wilde juist haar laten zien dat het zo simpel was om via Social Media zoals LinkedIn meer informatie over bedrijven en instellingen te weten te komen. Wie werkt er? Wie ken ik er of via wie kan ik er contact leggen. Welke interesse hebben mensen? Of hoe je zelf kunt laten zien wat je kunt en wat je zoekt/wat je uitstraalt voor die ander. Hoe je zo dichter bij die ideale baan komt.

Terwijl ik dit typ voel ik diezelfde passie als toen. Het kon niet anders, ze zou het inzien!

 

Mijn kracht en mijn valkuil

Op de dag van de presentatie was ze er niet; ik meen dat ze ziek was. Kon zij ook niets aan doen. Ze heeft ook mijn presentatie die ik de groep na heb gestuurd met WeTransfer nooit gedownload.

Ach, ik moet het dan loslaten. Dat vind ik heel moeilijk. Ik wilde haar graag helpen. Dat zit in mij. Dat is mijn kracht. Ik wil helpen. En soms gaat dat zo ver dat ik vlees aan een vegetariër sta te verkopen.

En dat is tevens mijn valkuil. Ik herken het nu sneller. Dan stop ik. Als iemand niet wil, dan niet.

De presentatie is overigens wel heel goed gegaan. Ik had voldoende goede voorbeelden voor de anderen (sommigen overigens ook geen carnivoren), maar moest van binnen wel even schakelen.

Waar kwam ik vanmorgen mijn bed voor uit?

Ik word tegenwoordig vroeg wakker. Bedenk dan de mooiste blogs (vind ik zelf). Ze vervliegen vaak simpelweg omdat de dag begint, broodtrommels gevuld moeten worden, etc. Maar nu op zondagmorgen was het anders. Even Trudy-time pakken. In het donker naar beneden met een bakje fruit naar mijn kantoor, meteen gaan typen en here it is.

Over die passie, die zo mooi is. Nog voordat ik het boek überhaupt gelezen heb.

Wat is Ikigai?

Ikigai is het samenkomen van de verschillende elementen:

  • iets doen waar je van houdt
  • iets doen wat de wereld nodig heeft
  • iets doen waar je goed in bent
  • iets doen waar je voor betaald kunt worden

ikigai passie missie roeping beroep

Hier draait het hele ondernemerschap om. Ben heel benieuwd hoe jij dat ervaart.
Fijne zondag!

 

Trudy

 

 

Volgend berichtLees meer artikelen

Geef een reactie