Facebook recensie zijn nu aanbevelingen

Facebook recensie zijn nu aanbevelingen

Facebook heeft de recensie-mogelijkheid aangepast. Het heet nu Aanbevelingen. Ik heb je eerder verteld in mijn blog hoe belangrijk het is om Facebook aanbevelingen te krijgen. Dat geldt uiteraard ook voor LinkedIn aanbevelingen.

Facebook aanbeveling - Waar staat de Facebook aanbeveling

In plaats van dat men sterren kon geven (van 1-5) is het nu de keuze tussen JA of NEE aanbevelen. De recensies blijven  gewoon naast de aanbevelingen bestaan. Ik heb al eerder aangegeven waarom recensies belangrijk zijn en  waarom Facebookrecensies belangrijk zijn en hoe recensies werken op Facebook. Nu heeft Facebook wat veranderingen aangebracht die ik hieronder toelicht.

Geen sterren meer

Verwarring alom over deze verandering van naam en opmaak. Maar het valt allemaal best mee. Wat is er veranderd?

Vroeger kon je alleen met sterren beoordelen en hoefde er geen tekst bij. Dat kan nu niet meer. Prettig, want het is altijd goed te lezen waarom iemand een bedrijf wil aanbevelen. Bovendien kan iemand je ook niet zonder reden te vermelden een keiharde NEE geven. Met een NEE wil je toch weten wat er aan de hand is om het op te kunnen lossen.

Er zijn een paar dingen veranderd: Er wordt dus geen gebruik meer gemaakt van het sterbeoordelingssysteem. Wanneer je klanten nu een review willen schrijven, kunnen ze ervoor kiezen om je pagina wel of niet aan te bevelen. Ze krijgen de vraag: wil je aanbevelen JA/NEE.

De sterbeoordeling (met range 1 tot 5) was op zich voldoende. Het was niet nodig er een tekst bij te schrijven. Bij de nieuwe vorm (aanbeveling) moet je er wel een tekst bijzetten. Wel zo duidelijk dat aan wordt gegeven waarom iemand je bedrijf aanbeveelt. Aan een enkel Ja/nee heb je niet zoveel.

Aanbevelingen zijn krachtige steunbetuigingen

Wanneer klanten je in het openbaar aanbevelen in een groep of bij hun vrienden, wordt dit weergegeven op je pagina zodat iedereen het kan zien. Dat is anders dan bij recencies. Reviews waren niet zichtbaar op de tijdlijn van degene die de review plaatste, alleen op de recensie pagina. Nu zijn de aanbevelingen zichtbaar op de recensie pagina, maar ookin de tijdlijn van degene die de aanbeveling plaatst. Het bereikt dus veel meer mensen.

Rapporteer eenvoudig oneerlijke aanbevelingen

Er zijn altijd mensen die als ze ergens niet tevreden over zijn direct hun klacht op social media zetten, bijvoorbeeld in de vorm van een negatieve aanbeveling, in plaats van dit eerst de communiceren met het bedrijf zodat je direct klachten op kunt lossen. Of mensen plaatsen middels een fake-account een vervelende recensie, gewoon om je een hak te zetten.

Goed nieuws. Het lijkt nu gemakkelijker om inhoud te rapporteren waarvan je vindt dat die oneerlijk of spam is. Klik op het uitroeptekentje rechtsboven.

En dan verschijnen deze mogelijkheden. Ik wil bovenstaande recensie van René Buys zeker niet rapporteren. Ben er blij mee 😊

Dit betekent natuurlijk niet dat als iemand een negatieve aanbeveling geeft je dit zomaar kunt rapporteren als onterecht. Blijf openstaan voor kritiek en ga eerlijk het gesprek aan. 

Facebookrecensie - hoe geef je aan dat het onterecht is

Geen correctie meer mogelijk

Een nadeel is daarbij wel dat de review na plaatsing niet kan worden bewerkt. Als je bezoeker na overleg over de klacht iets wil aanpassen kan dat dus niet. Hij/zij kan hem alleen verwijderen en opnieuw plaatsen.

Leer van je klanten

Facebook heeft het klanten makkelijk gemaakt om belangrijke details te delen met tags en foto’s.

Waar staan je recensies en aanbevelingen?

Het is bij elke verandering soms even zoeken, maar je ster-recensies zijn er gewoon nog. Je vindt ze terug op de recensiepagina (klik links op de navigatiebalk op recensies). Je aanbevelingen vind je ook terug onder het tabblad Meldingen.

Facebook waar zitten je recensies - Trudy Pannekeet

TIP

Het gerucht gaat dat recensies er afgehaald gaan worden. Ik heb het nog niet gezien. Bij mij staan ze er nog gewoon op, maar ik heb voor de zekerheid printscreens gemaakt zodat als Facebook iets verandert ik de teksten niet kwijt ben. Zowiezo handig, want dan kun je ze als afbeelding ook op je website laten zien.

Facebook recensies worden ‘aanbevelingen’ Samengevat

 • Niet meer met sterren maar met JA/NEE
 • Er moet nu tekst bij
 • Aanbeveling kan na plaatsing niet gecorrigeerd worden. Alleen kan de bezoeker de aanbeveling verwijderen en opnieuw plaatsen.
 • Reviews waren niet zichtbaar op de tijdlijn van degene die de review plaatste, alleen op de recensiepagina. Nu zijn de aanbevelingen zichtbaar A. op de recensie pagina, maar B. ook in de tijdlijn van degene die de aanbeveling plaatst.

Facebook recensie niet zichtbaar?

Heb je net een mooie recensie gekregen maar zie je ‘m niet op je Facebookpagina? Check of de recensie gemaakt is op mobiel. Vraag je klant om de recensie op een computer te maken. Dan kan soms de reden zijn.

Hoe kun je nog opvallen op Facebook

Hoe val je nog op nu Facebook voorrang geeft aan berichten van familie en vrienden?
Wat kun je als ondernemer nog doen om toch op te vallen en klanten te halen uit Facebook? Zitten je klanten wel op Facebook? Of moet je meer op Instagram of LinkedIn gaan inzetten? 

Hoe krijg je daar inzicht in? Kijk door de ogen van jouw ideale klant. Hoe informeert jouw klant zich over het probleem wat hij/zij heeft? Hoe kun je Facebook en andere sociale media inzetten zodat klanten jou weten te vinden. En dat jij er niet te veel tijd aan kwijt bent. Je hebt natuurlijk ook nog eens je eigen vak om uit te oefenen. 😊

Neem even de tijd om dit helder te krijgen. Waar loop jij tegenaan? Ik bied je aan om even 15 minuten gratis met mij te sparren zodat jij verder kunt. Gewoon vrijblijvend. Je krijgt sowieso veel tips voor jouw bedrijf. Leuk om je te spreken.

 

Dit bericht heeft 7 reacties.

 1. Mag ik je wat vragen? Vorige week plaatste een client een recensie op mijn facebook, maar deze is nog steeds niet zichtbaar. Eerdere recensies van 2019 zijn wel zichtbaar. Waarom zie ik de nieuwe niet? We hebben het 2x geprobeerd en mijn instellingen staan volgens mij goed. Ik kan er verder via goolge ook niets over vinden, behalve dat ik op jouw pagina terecht kwam ;-). Groetjes, Annette

  1. Hi Annette, ik heb net een recensie gemaakt voor je Facebook pagina om te testen en die staat er gewoon op. Soms haalt Facebook rare fratsen uit. Misschien was de recensie op Mobiel gemaakt en lukt het wel op een computer? Kun je het die client nogmaals vragen? We praten verder over of het nu gelukt is via messenger ok?

 2. Karen

  Hoi Trudy,
  Ik heb op mijn facebookpagina heel veel aanbevelingen. Sinds 2 weken staat er dat ik geen enkele aanbeveling meer heb, maar de recensies zelf staan er wel nog op. Het tabblad staat gewoon aan, en ik durf het ook niet uit te zetten want dan vrees ik dat al mijn recensies weg zullen zijn. Enig idee hoe dit komt of waar ik terecht kan? Ik probeerde het probleem al meermaals te rapporteren, gezocht waar ik hulp kan zoeken, maar geen resultaat.

  1. Hi Karen,
   Is vreemd ja. Ik heb net een recensie geplaatst en die zag ik direct staan. Ik raad je aan niet iets uit te zetten. Ik zie je recensies staan en daar gaat het uiteindelijk om. Misschien is het een bug in het platform. Ik ga verder zoeken. Als ik erachter ben laat ik het je via Facebook messenger even weten, ok?
   Warme groet, Trudy Pannekeet

 3. Priscilla

  Hi Trudy,

  Ik heb ondertussen 15+ recenties van mijn klanten, alleen staat de beoordeling nog op 0 van facebook, dit is echt een domper! Weet jij wat ik hiermee kan?
  Bedankt 🙂

  1. Hi ik wil wel even meekijken op Facebook. Zoek je me even op op Facebook. Dan zie ik meteen over welke pagina’s het gaat.

Geef een reactie