Onpersoonlijke LinkedIn uitnodigingen; Accepteren of Negeren of…?

Ok, jij stuurt ‘braaf’ bij elke connectie die je maakt een persoonlijke uitnodiging. Maar wat als jij LinkedIn uitnodigingen krijgt zonder een toelichting? Wat doe je dan?

LinkedIn uitnodigingen zonder bericht kun je natuurlijk gewoon accepteren. Klik op accepteren en klaar. Je getal met connecties is verhoogd.

Maar ook dán is het goed even je gezicht te laten zien. Je wilt weten wie met jou wil connecten en waarom. Bovendien wil jij ‘blijven hangen’. Top of mind blijven bij je netwerk. Reageer dus ook op een onpersoonlijke uitnodiging door zelf wel een persoonlijk bericht te sturen.

Dit kun je doen voordat je iemand accepteert. Op basis van het antwoord (of het uitblijven van een reactie) beslis je of je deze persoon aan je netwerk wilt toevoegen.

Hoe reageer je op een onpersoonlijke uitnodiging?

Als je een uitnodigingen krijgt kun je kiezen uit Negeren en Accepteren. Hoe kun je nu eerst in gesprek gaan, voordat je besluit deze persoon in je netwerk op te nemen?

  • Klik in de bovenste navigatiebalk op Netwerk (of op je mobiel onderaan). Daar zie je al je ontvangen uitnodigingen.
  • Klik op “Alles weergeven”

Dan zie je het woord ‘Bericht’ onder de uitnodiging staan.

LinkedIn Uitnodigingen beheren - stuur een bericht

Type daar jouw persoonlijk bericht

  • Daarna moet je de uitnodiging nog accepteren. Dit kun je direct doen als je sowieso de uitnodiging aanneemt ongeacht zijn/haar antwoord.
    Je kunt dit ook pas doen als je een antwoord krijgt waar jij tevreden mee bent. Dat is in sommige gevallen zeer aan te raden omdat niet iedereen bijdraagt aan jouw relevante netwerk.

Fake LinkedIn account?

Check het als je een profiel niet vertrouwd. Gebruik je gezonde verstand. Zie je een leeg profiel, geen profielfoto of alleen maar stockfoto’s en geen activiteit? Of is de woonplaats van de persoon niet in het land dat voor jou interessant is? Accepteer dan niet klakkeloos.

Vraag waarom de persoon wil linken. Er zijn programma’s om automatisch profielen, die aan bepaalde kenmerken voldoen, een connectieverzoek te sturen. In dat geval krijg je geen antwoord op je vraag en kun je deze persoon negeren. Als je praktisch zeker weet dat het een fake account is, kun je dat rapporteren aan LinkedIn. Dat doe je op het profiel van die persoon bij ‘Meer…’.

Veel gemeenschappelijke connecties wil niet zeggen dat de persoon daadwerkelijk bestaat. Er zijn mensen die klakkeloos uitnodigingen accepteren. Daardoor zou jij misleid worden omdat je vertrouwt op jouw netwerk.

Google de naam van die persoon. Kijk ook op Facebook. Of vraag een gemeenschappelijke connectie of hij/zij deze persoon kent. Niet te bang zijn, maar je hebt niets aan fake-connecties.

Je kunt  besluiten de uitnodiging te negeren. Daar krijgt de ander geen melding van.

Wat zet je in een persoonlijk bericht?

Kijk sowieso eerst even op iemands profiel kijken voordat je linkt. Valt je iets op? Heb je ergens vragen over? Zie je raakvlakken met jouw vakgebied? Of gemeenschappelijke kennissen of groepen? Benoem dat. Ga niet direct jouw dienst aanbieden.

Voorbeeldtekst die je zou kunnen sturen op reactie van een onpersoonlijke uitnodiging:

Hallo …, 

Dank voor de uitnodiging om te linken. Graag geaccepteerd. Wat leuk/interessant dat je …. / Ik zag … hoe moet ik dat zien?

Wel nieuwsgierig naar de achterliggende gedachte waarom je met mij wilde linken. Kan ik iets voor je betekenen?

[Afzender] 

Maak je eigen boodschap of pas deze aan. In jouw toon met jouw woorden. Kijk wat bij je past.

Oefenen met persoonlijke boodschap? Nodig je mij uit met jouw persoonlijke boodschap op LinkedIn?

Klanten uit LinkedIn halen?

Wil je meer weten hoe jij LinkedIn in kunt zetten om een waardevol netwerk te creëren om zodoende echt klanten te krijgen via LinkedIn? Volg dan een LinkedIn Training. In een paar uur tijd weet jij hoe het werkt voor jou.

Leave A Comment