clubhouse-hoe-werkt-het-trudy-pannekeet-spring-eruit

Clubhouse is een nieuw social media platform. Nou, nieuw is het niet, maar het is ineens bekend geworden in Nederland. Clubhouse is een hype. Het is in korte tijd enorm gegroeid in Nederland.

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 8 miljoen gebruikers. Als je dit leest waarschijnlijk al meer.

Clubhouse is alleen audio. Heerlijk verfrissende afwisseling na al dat videobellen. Gewoon je geluid aan, luisteren en meepraten als je wilt. Een soort interactieve pod-cast. Gevaarlijk gemakkelijk en informatief. Als je er mee start, wil je blijven clubben.

Ik ga je hier uitleggen wat Clubhouse is, hoe je start en hoe je Clubhouse kunt gebruiken voor jouw bedrijf. Ik sluit af met de do’s en don’ts op Clubhouse en wat leuke rooms om te bezoeken.

Wat is Clubhouse

Clubhouse is dus een audio-app, waar je op uitnodiging lid van kunt worden (alleen voor 18+). Je kunt er 3 dingen doen: Een gesprek leiden (moderator), luisteren en meepraten.

Vooralsnog is Clubhouse alleen verkrijgbaar op iOs, maar binnenkort ook op Android, daar wordt nu hard aan gewerkt. [Update mei 2021: Ja, ook verkrijgbaar voor Android telefoons]

Waarom Clubhouse?

De oprichters van Clubhouse wilden een plek creëren waar mensen wereldwijd waardevolle connecties maken, kunnen leren en plezier maken. Iedereen is welkom.

Principles of Clubhouse:

  • Be yourself. The authenticity of Clubhouse begins with the people.
  • Be respectful. This applies to every person, at all times.
  • Be inclusive. Tolerate, welcome, and consider diverse people and perspectives.
  • Build empathy and understanding. Engage in debates that are in good faith.
  • Foster meaningful and genuine connections. This is what Clubhouse is all about.

Wat kun je doen in Clubhouse?

Het is heel simpel. Er zijn 3 rollen: Je kunt voorzitten (Moderaten), luisteren en meepraten.

Je kunt Clubhouse zien als een grote zaal die onderverdeeld is in kleinere ruimtes (rooms). Een community met meerdere rooms is een club.

In elke room heb je sprekers. Er vinden gesprekken plaats met 1 of meerdere hosts (moderators). Je kunt even binnenkomen in een room en meeluisteren.

Je microfoon staat uit als je binnenkomt en je kunt ook weer zonder iets te zeggen de ruimte verlaten ‘Leave quietly’.

Geen interesse meer? Dan kun je zonder iets te zeggen de room verlaten.

Ook kun je op dit platform makkelijk meepraten. Als een interactieve podcast. Dan zie je i.p.v. de microfoon een handje onderin je scherm.

Klik op het handje en dan kun je toegelaten worden om iets te zeggen of te vragen.

Voor wie is Clubhouse?

Nu is het voor iedereen boven de 18 jaar, die een iPhone heeft. Er zijn ondanks dat het alleen audio is, heel veel mogelijkheden. Je kunt mensen trainen, praten over je vakgebied. Maar er wordt ook gemediteerd, gedebatteerd over politiek, taallessen gegeven, geluncht, gewandeld, gesport, genetwerkt, muziek gemaakt, uitleg over kunst gegeven, lobby over mondhygiëne op het consultatiebureau, over sport (JOGG), etc.

Om voor jouw interessante rooms en mensen te vinden, geef je bij het aanmelden je interesses op. Je kunt ook al direct starten met het volgen van mensen die iets te melden hebben.

We zijn het samen aan het uitproberen. Superleuk. Doe je mee?

Hoe start je met Clubhouse

  • Download de app in de App store. Alleen op iPhone of iPad. Android wordt hard aan gewerkt.
  • Vul de info in: je echte naam en upload je foto. Een foto die jou goed weergeeft op dit kleine telefoonscherm. Lees hieronder wat je in je bio kunt zetten.
  • Geef vervolgens aan welke interesses je hebt.
  • Bij de vraag of je je contacten wilt delen met Clubhouse kun je ‘Don’t allow’ aangeven. Daarmee scherm je dat af, maar kun je de tool ook niet optimaal gebruiken. M.i. kan het prima zonder je contacten vrij te geven.

Wat zet je in je bio?

Je ziet vanalles voorbij komen: volledige bio’s tot een prikkelende zin. Wat is je doel met dit platform? Als ondernemer geef je aan wat je vak is en wat je te bieden hebt. Waarom moeten mensen bij jou zijn?

Zet je hele dienstenpakket erop of alleen je belangrijkste ding. Vermeld je weggever en welke rooms je host. Je kunt ook (alleen) een quote plaatsen die alles over jou en je manier van werken/leven zegt.

Eerste regels in je bio moeten triggeren.

Let erop dat als mensen op je fotootje klikken ze alleen het eerste stukje van je bio zien. Zet daar iets waardoor mensen getriggerd worden om verder te lezen. Dit is hetzelfde als voor je de Info op LinkedIn. En bij de berichten die je op LinkedIn plaatst. Je wilt dat mensen de moeite nemen om jouw hele ‘verhaal’ te lezen. Zorg dat je het interessant maakt én dat het gemakkelijk te lezen is.

Maak het scanbaar:

  • Emoticons worden veel gebruikt op dit platform
  • Bulletpoints voor een korte opsomming
  • Witruimte tussen alinea’s

Hoe pas je je Clubhouse bio aan?

Dat is heel eenvoudig. Klik op je fotootje. Dan zie je jouw bio. Als je op de tekst klikt krijg je een wit schermpje te zien met ‘Update your bio’. Daar kun je typen. Klaar? Dan klik je op Done.

? Tip: maak je tekst eerst in Word en plak ‘m dan in dit kleine venstertje.

Wachten op toelating

Je kunt alleen op Clubhouse komen op uitnodiging of door toelating van iemand anders. Je meldt je dus aan en dan wacht je tot iemand je binnenlaat. Deze persoon is ook zichtbaar op je profiel. Die staat dan een soort garant voor je. Zorg dat je dit vertrouwen niet beschaamd. ?

Je ziet wel eens berichten voorbijkomen waarin men aangeeft invites weg te geven. Daar kun je op ingaan. Aardig.

Ik heb ook regelmatig invites over. Laat mij weten of je interesse hebt, dan kan ik je ook een invite sturen (als we elkaar kennen).

Zelf mensen uitnodigen voor Clubhouse

Als je straks mensen wilt uitnodigen vraag dan van te voren of ze hier wel interesse in hebben. Eenmaal verstuurde uitnodigingen kunnen niet meer herroepen worden. En als mensen hun uitnodiging niet willen aannemen of niet kunnen omdat ze een Android hebben zit je vast. Of ze hebben een ander telefoonnummer gekregen. Dan kunnen ze jouw invite ook niet aannemen.

 

Let erop wie je uitnodigt. Als die persoon zich misdraagt en uit Clubhouse wordt gegooid is de kans groot dat jij ook onder de loep wordt genomen als je er niet direct al wordt uitgezet. Nog niet meegemaakt of van mensen om me heen gehoord gelukkig.

Ok, je bent toegelaten, en dan?

Je ziet dan een feest icoontje ? bij je foto. Daaraan kunnen anderen zien dat je nieuw bent op dit platform. Na een week is dit icoontje weg en ben jij ‘one of the guys’.

Je kunt eerst veel Amerikaanse rooms en mensen voorbij zien komen. Bij aanmelding geef je je interesses op en zodra je begint, geef je signalen af aan het algoritme en zul je steeds meer personen en rooms aangeboden krijgen, passend bij jouw interesses. Dit kun je ook later nog aanpassen via het vergrootglas bovenin.

Welke interesses geef jij aan op Clubhouse?

Klaar om te clubben?

Ga dan gewoon eens een room in. In het beginscherm zie je bovenaan de rooms van mensen die jij volgt, die binnenkort gaan starten. Als je hierop klikt zie je informatie waar deze room over gaat. Je bent er dan nog niet in. Dat zijn dus de rooms in het bruinige bovengedeelte.

 

Welke room ga jij bezoeken?
Sorry, het scherm is hier verkleurd door het blurren van namen.

Daaronder zie je rooms in het wit. Dat zijn rooms die nu plaatsvinden. Kies een leuk onderwerp en klik erop. Als je op een room in het witte deel klikt ben je direct binnen. Je hoort mensen praten. Je microfoon staat uit zoals ik al eerder aangaf, dus je hoeft niets. Luister mee of vertrek weer quietly.

Is dit een interessant gesprek waar jij iets over wilt zeggen? Klik dan op het handje. Als de moderator het goedkeurt wordt je naam genoemd en gevraagd te spreken.

Handig en slim om jezelf kort voor te stellen, voordat je je vraag stelt of je opmerking maakt. Houdt dus je (superkorte) pitch paraat. 

Wie zit er in de room?

Als eerste zie je in de room de moderator(s). De moderators zijn de makers van de room. Zij staan figuurlijk op een podium en leiden de room. Je kunt ze herkennen omdat ze bovenaan staan (dûh) en ze hebben een groen balletje bij hun foto. Degene die spreekt op het podium krijgt een licht bruine cirkel om de foto.

Moderators herken je aan het groene balletje

Onder het podium staan de mensen die gevolgd worden door de moderators. “Followed by the speakers” – vooraan in de Arena. En daarna komen de anderen in de room.

Je kunt tijdens een room op foto’s klikken van mensen om te kijken wie zij zijn. Je ziet bij de foto alleen de voornaam staan en dat zegt vaak niet zoveel. De ander ziet niet dat je kijkt.

Klik op een foto en een short bio popt op. Je kunt daarna kiezen om het hele profiel te zien. “View full profile”.

Meepraten op Clubhouse

De moderator vertelt over zijn/haar vak of begeleiden een groepsgesprek. Mensen kunnen vragen stellen door op het handje te klikken.

Dat ziet de moderator en kan je uitnodigen om te spreken. Je komt dan op het podium. Let op dat dan je microfoon wel aan staat. Zet die direct uit om ruis te voorkomen.

Mic weer aan als je gevraagd wordt te praten. Als je je vraag gesteld hebt en uitgepraat bent kun je het podium verlaten of de moderator kan je terugzetten in het publiek. Dan schiet je foto weer naar onder.

Pak je podium op Clubhouse

Je kunt luisteren maar je kunt dus ook vragen stellen en meepraten. Dat hoeft niet, maar is wel heel leuk én goed voor je zichtbaarheid voor je bedrijf. Stap op het ‘sinaasappelkistje’ en ga het gesprek aan met je publiek. Steek je hand op. De moderator bepaalt of jij wat mag zeggen en zal je wel of niet toelaten. Een moderator kan je ook vragen om op het podium te komen zonder dat jij het zelf hebt aangegeven met het handje. Je hoeft dan niet op het podium. Als je niets doet blijf je gewoon een luisteraar.

Maar als je gevraagd wordt is het wel zo handig én beleefd om het te doen of om kort aan te geven dat dit nu niet kan. Misschien sta je net wel bij de supermarkt of loop je je ommetje langs een heel rumoerige bouwplaats. Wees gewoon jezelf en praat met elkaar.

Helemaal sterk is als jij je eigen rooms start. Hoe je dat doet en waar je aan moet denken lees je verder in dit artikel.

Pingen = Mensen uitnodigen in een room

Stel je zit in een room en je hoort iets interessant voor iemand die je kent. Je kunt mensen attenderen op de room door ze te pingen.

Klik op de + onderaan naast het handje en dan verschijnt er een pop-up met de mensen die jou volgen. Door op hun foto te klikken krijgt de ander een bericht te zien dat jij dit interessant vindt voor die persoon.

Als bij die ander de notificaties van Clubhouse uitstaan krijg je de vraag of je een sms-bericht wilt sturen.

Ziet iemand het als je een room verlaat?

Ben je klaar? Vind je het niet meer interessant? Dan klik je op ‘Leave quietly’.

In een heel kleine room van bijvoorbeeld 10 mensen, ziet men je wel gaan maar bij een groot publiek valt dat niet zo op. Net als in een grote zaal. Als je dan wegsneakt valt het in principe niemand op.

De moderators zouden hier natuurlijk wel op kunnen letten. Je hebt vaak dat een van de 2 moderators als co-host optreedt en minder met het verhaal bezig is, maar juist met de ‘techniek’ en het publiek.

Als je actief deelgenomen hebt is het wel zo netjes gedag te zeggen en de moderators te bedanken.

Wie en wat is interessant om te volgen?

Met steeds meer leden op Clubhouse wordt er ook steeds meer kennis gedeeld.

Je kunt met het vergrootglas bovenin zoeken naar mensen en naar Clubs.

Clubhouse doet een suggestie van een aantal profielen die op basis van jouw voorkeuren en je gedrag op Clubhouse interessant voor je kunnen zijn. Als je net start zie je nog veel Amerikaanse profielen en rooms maar zodra jij actief gaat deelnemen krijg je mensen uit je eigen land en interesse gebieden te zien. Ja, ook hier is een algoritme actief dat reageert op jouw gedrag.

Instellingen

Kijk regelmatig onder Instellingen (Tandwieltje rechtsboven) bij ‘What’s new’. Dan blijf je op de hoogte van de veranderingen in Clubhouse. Je geeft daar ook aan welke notificaties je wilt.

En je kunt hier je Twitter en Instagram ontkoppelen.

Wil je notificaties krijgen als er iets gebeurt op Clubhouse? Dat kun je bij Instellingen ‘Settings’ aangeven. Ik heb het na een paar dagen snel op de laagste stand gezet, want er gebeurt heel veel. En er moet ook nog gewerkt worden ?  Helemaal uit kan niet. Vreemd. Nu krijg ik Very Infrequent bericht. Werkt prima voor mij.

En als je echt bericht wilt krijgen als mensen iets melden of rooms starten kun je op het belletje klikken.

Je kunt bij de Settings ook zien welke interesses je hebt aangegeven. Dit kun je ook regelmatig aanpassen.

Hoe maak je een room aan op Clubhouse?

Je kunt spontaan een room openen of een room plannen. Ik leg je hieronder beide manieren uit.

Spontaan een room openen?

Wil je direct een room starten? Ga dan naar het beginscherm. Klik onderaan op ‘Start a room’.

Je kunt dan kiezen tussen een open room, een room voor alleen jouw volgers (social) of gesloten (closed).

Tijdens een closed room kun je de room wel openstellen voor anderen.

Klik rechtsboven op +Add a Topic.

Als je direct op ‘Let’s go?’ klikt is je room gestart en dat wil je nog niet. Eerst aangeven waar je het over wilt hebben.

Je hebt 60 tekens om je onderwerp te omschrijven. Dit wordt je titel. Je kunt hier emoticons in verwerken. Misschien de NL vlag zodat je laat zien in welke taal de room is.

Je kunt op deze manier direct beginnen met je room.

Zakelijk gezien is het handig om je room van te voren te maken en in te plannen. Op die manier heb je tijd om mensen uit te nodigen om naar je room te komen.

Hoe plan je een room op Clubhouse

Klik op de kalender bovenin je scherm.

Je ziet daarna een kalender met een + erin. Als je daarop klikt krijg je een invulscherm waar je meer info kwijt kunt dan als je direct een room start.

  • Bedenk een titel (60 tekens)
  • Doe je het alleen of wil je een co-host of een gast aanstellen?
Plannen of aanpassen van je eigen room

Je kunt hiervoor iemand kiezen uit je eigen volgerslijst. Overleg van te voren waar je het samen over wilt hebben. Stel wat vragen op om het informatief te houden tijdens de room. Bedenk dat jij en je co-host dezelfde functies hebben tijdens een room, zoals de ander verwijderen ? dus leer elkaar eerst even kennen.

  • Bepaal de datum en tijd. Bedenk dat je wat dagen nodig hebt om mensen hiervoor uit te nodigen. Je kunt geen eindtijd opgeven. De meeste rooms zijn een uur en beginnen op een heel of half uur. Slim als je net daarvoor begint. Om 8:45 ipv 9:00 uur. De rooms worden voorgelegd aan je volgers en door jouw eerdere starttijd kom je bovenaan.

Je kunt je room laten vallen onder een club (groep/community, dit leg ik verderop in deze blog uit).

  • Geef een beschrijving op. Je hebt hier 200 tekens voor. Da’s niet veel. Kort maar krachtig dus.

Hoe nodig je mensen uit voor je room?

  • Zet je rooms in je bio. Als mensen je profiel bekijken kunnen ze direct zien welke rooms jij gaat hosten. Je kunt hier (nog) geen klikbare link bijzetten.
  • Je kunt een link delen op je andere social media kanalen en via mail, via whatsapp. Op welke manieren jij je volgers maar kunt bereiken. Je stories zijn hier ook goed voor. Er zijn al diverse gifjes voor Clubhouse om je story op te leuken.

Als je op Share klikt kun je de room via een link delen via mail, whatsapp etc.

Deel je room voor een groter publiek
  • Je kunt een post maken met een link naar je room. En deze link kun je natuurlijk ook in een nieuwsbrief delen.
  • En je kunt tijdens je room mensen pingen.
  • Je kunt ook je netwerk laten groeien door in zogenaamde Stilte rooms bio’s te bekijken, te volgen en gevolgd te worden. Ik heb dit een paar keer gedaan. Niet mijn ding. Liever gesprekken voeren en kennis delen en zo groeien. Maar probeer het eens uit.

Wat is een Club?

Een club is een groep waaronder je rooms kunt hosten. Je kunt clubs volgen en op uitnodiging kun je member worden. Je herkent clubs aan het groene huisje.

Een Club aanmaken

Je kunt zelf ook een Club aanmaken. Onder die paraplu kun je dan je rooms aanmaken. Hiervoor moet je wel al wat Clubhouse ervaring hebben.

Ga naar je eigen profiel. Helemaal onderaan staan de clubs waar je lid van bent. Swipe naar het einde totdat je een plusje + ziet. Klik daarop en maak dan je eigen club aan.

Je eigen club aanmaken op Clubhouse.
Klik onderaan je profiel op het +je

Upload een logo voor je club en geef je club een naam. Voor deze titel heb je maar 25 tekens.

Als je daarna rooms aanmaakt kun je die onder jouw club laten vallen. De leden (members) en volgers (followers) krijgen deze dan te zien.

Clubhouse en privacy

Tja, daar schort het nog wel enorm aan. Clubhouse vraagt o.a. om je contactenlijst met ze te delen, zodat je gemakkelijk anderen kunt uitnodigen. Je kunt dit weigeren. Je leest er meer over in dit artikel van Frankwatching.

Hopelijk gaan ze dat nog goed aanpakken. Ik verwacht dat, net als bij zoom, de privacy-issues met het groeien van het platform aan banden worden gelegd. Charlotte Meindersma schreef een blog over de juridische (on)mogelijkheden van Clubhouse.

Wil je weer van Clubhouse af?

Heel simpel: Klik op je fotootje rechtsboven. Dan zit je op jouw eigen profiel. Klik op het tandwieltje rechtsboven. Dan ga je naar settings. Kies daar voor Account. Daar vind je ‘Deactivate Account’.

Do’s & Don’ts van Clubhouse

Het is een nieuw platform. De Do’s en Don’ts zullen aangevuld worden naarmate we meer ervaring hebben met Clubhhouse.

Overall gelden hier dezelfde regels als op elk ander platform en elke andere manier waarop je contact hebt met mensen / potentiele klanten: laat jezelf zien, deel je kennis, en wees respectvol naar elkaar.

Do’s Don’ts
– Wees jezelf
– Gebruik je eigen naam, een foto van jezelf
– Ga respectvol met elkaar om
– Maak geen onderscheid in mensen
– Vul je bio in
– Ga luisteren en praat mee!
– Deel op andere kanalen dat je een room host. Zo trek je mensen aan.
– Leg de link naar Instagram en Twitter. Zo kunnen mensen snel connecten en een DM sturen.
– Nodig niet zomaar iedereen uit. Als die persoon zich ‘misdraagt’ en van het platform wordt verwijderd loop jij ook kans verwijderd te worden. Jouw naam staat altijd bij die persoon “Voorgedragen door…”
– Alleen zenden. Ga juist het gesprek aan met je publiek
– Steeds mensen pingen om hen bij een room te betrekken. Doe dat alleen als je denkt dat het echt interessant is voor die persoon. Te veel pingen geeft irritatie. 
– Te gast en mag je spreken? Neem het niet over van je gastheer/-vrouw. Het is niet jouw room.

Leuke Clubhouse rooms:

  • Op zondagavond hosten Jolanda van Meringen en Iris Leeuwen “CH Roommate gezocht”. Daar kun je contact leggen met anderen om samen een room te hosten.
  • Ook op de zondagavond de room van Ashwin Postumus met een kick-off van de 5-daagse challenge om elke dag om 5 uur op te staan.
  • Elke vrijdag 17:00 praten over wijn met vinologen en andere professionals.
  • Volg Eelco de Boer, Giel Beelen, Arjan Lubach, etc.
  • Meer leren over kunst? Volg Christian Luiten.
  • Volg een keer een room waar ze stap voor stap Clubhouse uitleggen.
  • En mijn rooms natuurlijk:
    • Elke vrijdag 30 min Van 13:00 – 13:30: Gratis LinkedIn profielcheck. Heel veel tips om je profiel te optimaliseren.
    • Q&A Tuesday over LinkedIn Marketing van 8:45-9:15

Ga gewoon eens kijken welke leuke initiatieven ontstaan.

Volg je mij?

Je kunt heel gemakkelijk je eigen profiel delen om meer volgers te krijgen.

Als je op de afbeelding klikt ga je naar mijn profiel in Clubhouse. Nodig je mij uit voor jouw room?

Leave A Comment